keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Lohenuistelukauden lopuksi

Raahen eduastalta ei tietääkseni kukaan saanut tällä kaudella pyöreää nousulohta veneeseen uistelemalla. Vesi oli jälleen kerran niin likaista koko kauden, että kudulle menevä lohi ei siinä yksinkertaisesti tullut toimeen. Käsittääkseni kaikki uistelijat vetivät uistimiaan aivan liian likaisessa vedessä eli ei ollut mitään mahdollisuutta saada pyöreää kalaa. Tällä kaudella uistelijoita liikkui merellä enemmän kuin koskaan aiemmin ja myös lohta nousi kutujokiin kiitettävästi. Ikävä asia, että samea vesi pilasi kauden. Uskon, että jos vesi olisi ollut kirkasta, niin kirkaskylkistä pyöreää lohta olisi noussut myös jokaiseen veneeseen. Tämäkin kausi vain vahvisti sitä käsitystä, että lohta/taimenta ei voi saada sameasta vedestä, jossa näkösyvyys on alle kolme metriä. Kuulin tuossa erään kalastuksen asiantuntijan kommentin, että piilevä tukkii lohen kidukset ja siksi lohi ei viihdy piileväkukinnassa. Kokemuksiemme mukaan taimenkaan ei viihdy piileväpuurossa poislukien aivan pienet vastaistutetut kalat. Lohi meni luultavasti lähempää Ruotsin rannikkoa kuin Suomen puolta. Ainoastaan yhdellä reissulla löysimme lohelle sopivaa kirkasta vettä ulapalta n. 50 km:n päässä rannasta.

Sameissa vesissä lohikaloja uistelevien kyllä kannattaisi seurata veden väriä ja näkösyvyyttä. Näkösyvyyttä on helppo seurata reaaliaikaisesti esim. valkoiseksi maalatulla takilan kuulalla roikottamalla sitä sopivalla syvyydellä veneen laidan ulkopuolella. Veden sameus muuttuu täällä Raahen edustalla hyvin nopeasti esim pohjoistuuli pilaa välittömästi rantavedet, kun taas vastaavasti lounastuuli tuo kirkasta vettä rannoille. Tämä ongelma ei ole niin merkittävä selkämerellä ja suomenlahdella. Piilevä kukinta merivedessä voi pahimmillaan jatkua läpi kesän riippuen vedessä olevien ravinteiden määrästä. Runsaat sateet ja pohjoistuulet tuovat jatkuvasti ravinteita mereen ruokkien leväkukintoja.

Hyviä vinkkejä on tullut sameassa vedessä uisteluun ja muutenkin lähellä kutujokea olevien lohien narraamiseen. Kannattaisi jonkun vielä kokeilla tälläkin kaudella. Eli sameassa vedessä kannattaa osa uistimista viritellä aivan pintaan eli ilman painoja tai koholla (siimaan kiinni). Myös magnumuistimia neonvihreillä teippauksilla kannattanee kokeilla lämpimän veden aikaan jolloin vetonopeus saa olla 3...5 solmua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti