lauantai 11. kesäkuuta 2016

Lohikausi 2016

Lohikausi 2016 on alkanut Raahen edustalla todella hienosti. Lohta on noussut lähes joka paattiin ja kalat ovat olleet isoja. Saatujen kalojen keskipaino taitaa olla reilusti yli 10 kiloa. Talvikot ovat pysyneet poissa Raahen vesiltä. Lukuisia rajuja tärppeja on tullut kalojen repiessä itsensä irti. Mikä parasta saaliista ilmoitetaan välittömästi WhatsApp:iin eli tieto saaliista ottipaikkoineen ja uistimineen tulee reaaliajassa merellä kaikkien ryhmäläisten hyödynnettäväksi.
 Meidän ekan lohen Karjulan länsipuolelta alle 5 asteisesta vedestä väsytteli Sippalan Antti. Antti väsytteli varmaotteisesti komean 13,5 kg;n nousukkaan. Kala söi Tiura Magnumin koiranoksennus uistinta. Vesi on ollut aika tummaa koko alkukesän, mutta sameus tuli vasta kahden päivän kovan myrskyn jälkeen. Ennen myrskyä 17.2 kiloinen lohi saatiin tutulta HotSpot alueelta Nahkiaisen penkalta. Kala tarttui kiinni ennenkuin kaikkia uistimia oli saatu veteen. Kala puri pinkki/kirkas Iron Hornia joka oli viritetty 3 m:n tapsilla pinkki violetin VK-salmonin taakse. Kalan väsytys olikin sitten kovaa työtä. Kalan eka spurtti oli todella raju ja se tyhjensikin kelan välittömästi ja kala saatiin pysähtymään pistämällä jarru todella tiukalle. Sitten alkoikin 1,5 tuntia kestänyt piirileikki. Kala ei löysännyt vetoaan missään vaiheessa vaan pyrki menemään syvällä ja olemaan kaukana. Tunne vavassa oli koko ajan sellainen kuin olisi pitänyt 10 kilon punnusta vavalla ilmassa eli kala ei löysännyt missään vaiheessa. Siiman loputtua kelasta puhdistettiin veneen toinen puoli ustimista ja plaanarista ja lähdettiin kalan perään, Siimaa saatiin kelattua takaisin pikkuhiljaa ja kalan ollessa koko ajan syvällä päästiin kalan yläpuolelle ja alettiin pumppaamaan kalaa ylös, Siiinä tehtiinkin sitten monta ympyrää ennenkuin kala saatiin väellä ja voimalla pintaan koukattavaksi. Hyvin pieni pettymys oli kun kala tuli pintaan ja huomasimme sen olevan pyrstöstä kiinni eikä ollutkaan mikään ennätyskala. Kala ja väsyttäjä olivatkin siinä vaiheessa varmaan yhtälailla kaikkensa antaneita, mutta tällä kertaa voitto tuli meille. Se hiukan ihmetytti, että miksei kala vetänyt siimaa poikki voimaa kyllä olisi ollut vaan jäi juromaan syvälle ja väsytti siellä itsensä ehkä se ratkaisikin pelin.
 Kolmannen lohen väsytteli Risto rutiininomaisesti nahkiaisen takaa. Kala painoi 8.2 kiloa ja olikin tyypillisesti tuon kokoiseksi pirtsakka ja näytteli voimiaan hyppimällä useita kertoja. Vinkin ottipaikasta saimmekin Team Vaiheelta joka ilmoitti saamastaan kalasta WhatsApp:lla ja ajoimmekin välittömasti samoille seuduille ja kala olikin sitten puolen tunnin päästä kiinni. Kala söi isotiura marjapuuroa pienen VK-salmonin takaa. Pinkki uistin näyttää toimivan sameassa vedessä pinkin houkutuslevyn takaa 3 metrin tapsilla veneen vierestä. Tavoitteena olisikin saada kaloja jotka ovat jo lopettaneet syömisen, mutta toistaiseksi saamillamme kaloilla on ollut vatsat täynnä silakkaa. Eli onko nämä kalat olleet vielä syönnösvaelluksella eikä nousemassa jokiin, kun silakkaakin on näkynyt kaikuluotaimessa todella paljon näillä ottialueilla. Kalojen koko kyllä viittaa nousukkaisiin.
Jeppiksessä näyttävät saavan hyvin kalaa Ismo Magnumilla varsinkin superman mallilla, joten se pitää ottaa uistinvalikoimaan ensi kaudella. Ismo Magnumit kestävät huomattavasti kovempaa vetonopeutta kuin esim Tiurat joten Iron Horn sopii paremmin Ismo Magnumin kanssa vedettäväksi. Kalojen keskipaino etelämpänä näyttäisi olevan huomattavasti pienempi kuin meillä Raahen edustalla. Lohta nousee vielä Heinäkuussa paljon jokiin, joten kannattaisi vielä käydä uistelemassa ja mieluimmin kaukana kuin lähellä. Veden kirkastumista on turha odotella näin sateisena kesänä.

Piruetit ison kalan kanssa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti