Omakohtaisia kokemuksia haastavasta lohen ja taimenen vetouistelusta perämerellä Raahen edustalla. Blogissani esitän myös näkemyksiäni kalakantojen kestävästä hyödyntämisestä.
maanantai 15. lokakuuta 2012
2012
Tänä vuonna lohta oli paljon meressä niin talvikoita kuin nousukkaitakin. Jostain syystä karkuutuksia oli paljon ja varsinkin isoimmat eivät tuntuneet pysyvän kiinni uistimissa. Vesi oli kirkasta ja kelit suosivat myös merellä liikkujia. Ja mikä parasta muitakin uistelijoita oli liikkeellä runsaasti verrattuna aikaisempiin vuosiin. Kalat tulivat Karjulan länsi- ja eteläpuolelta eli aikaisempiin vuosiin nähden lähempää rannikkoa. Kävimme kerran myös Makkaran montulla, mutta totesimme veden olevan siellä liian sameaa ja ajoimmekin Karjulan eteläpulelle, josta sitten saimme kauden ensimmäisen nousulohen. Kalat ottivat lähes poikkeuksetta kiinni ulommaisimpiin uistimiin joissa oli myös pisimmät vapautuspituudet. Yli 40 metrin vapautuspituudet näyttivät toimivan parhaiten. Tällä kaudella alkoi tulla lohiuutisia myös Kalajoen edustalta. Kalajoelta tuntuu nousevan veneisiin runsaasti talvikoita keskipainon ollessa kovin alhainen. Uistelemalla saatujen nousulohien keskipaino on n. 10 kiloa. Talvikon erottaa helposti nousulohesta vatsan kaarevuuden puuttumisesta eli talvikon vatsalihoista puuttuu nousulohelle tyypillinen rasvakerros. Nousulohta olemme onnistuneet saamaan vain tietyiltä alueilta raahen edustalta, eli ns hotspoteista. Kalaa ei ole tullut syvyydeltään tasaisista vesistä koskaan vaikka olemme uistelleet jatkuvasti siirtymäetappeina myös näillä alueilla. Käsityksemme mukaan nousulohen voi saada tarttumaan uistimeen vain näillä ns. hotspot alueilla.
Taimenkanta on elpynyt yllättävän hyvin ruoppaustöiden aiheuttamasta ympäristökatastrofista. Pieniä taimenia oli hyvin matalikoilla, mutta kuten lohienkin suhteen tänä vuonna ne suurimmat kalat karkasivat.
Seuraava uhka Raahen edustan kalakannoille tulee sydänmailta Laivakankaan kultakaivokselta. Kaivos laskee jätevetensä ilman ympäristöviranomaisen valvontaa suoraan mereen. Arsenikki ja syanidit ovat sellaisia perimään vaikuttavia hermostomyrkkyjä, että niiden vaikutukset voi pian alkaa näkyä myös Raahen merialueen kalakannoissa. Raahesta kalastetun kalan arvo muuna kuin rehukalana voi kärsiä kovan inflaation.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti